DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2019 - patnáctý ročník

Naši mediální partneři zveřejňují články o Tradičním koštu pálenek:

Čtěte níže:

       číst článek - klikni zde

                           článek z hodnocení v komisích a pozvánka na veřejný košt - klikni zde

 

     číst článek - klikni zde

 

Již na podzim 2018 se objevily první články o letošní nadúrodě:

          

   číst článek - klikni zde

 

    článek z hodnocení - klikni zde

 

  

   číst článek o veřejné výstavě - klikni zde

 

 

 

 

 

 

 

  Na výstavě destilátů a likérů Flora Košt Olomouc 2018 získal náš vystavovatel a současně komisař pálenek

vysoké ocenění.

 

Alkobülletin 2019 - tentokrát o míchaných nápojích a likérech.

 

Motto:

Já na ničem vše zakládám, ó hej!
a na světě se dobře mám, ó hej!
A kdo chce být můj kamarád,
Ten přiťukni mi a spolu pěj rád,
kapičku nenech stát!
                        J.W.Goethe

Tradiční košt pálenek - 15. ročník

Vážení hosté a přátelé dobré „kořalky“,

je to až neuvěřitelné, ale sešli jsme se zde dnes u polokulatého výročí akce „Tradiční košt pálenek“. Kdo by si pomyslel, když jsme v roce 2005 začínali s koštem pálenek, že se naše akce udrží a rozvine do těchto rozměrů? Začínali jsme ještě v Kozlově, až v roce 2010 jsme přešli s koštem do Velkého Meziříčí. A v těchto prostorách jsme zatím stále.

Každoročně přemýšlím, jaké téma zvolím do tohoto alkobülletinu. Letos mě napadlo, že jsem ještě nikdy nepsal o míchaných nápojích. Snad každý z nás prošel ve svém životě obdobím, kdy ochutnal nějaký míchaný nápoj. Pravda, my skálopevní milovníci čistého destilátu, míchaným nápojem tak trochu pohrdáme, ale musíme si uvědomit, že v mnoha případech se při jeho přípravě právě z čistého destilátu vychází. Někomu jinému zase silný alkohol nechutná, a tak si raději posedí u sklenice dobrého koktejlu. To se týká především žen, které jsou v mnoha případech milovnice různých drinků.

Míchané nápoje obsahují méně alkoholu než čistá pálenka, takže nikomu nehrozí, že by se opil „do němoty“. Ovšem pozor! I z těchto nápojů se člověk může opít a druhý den je kocovina daleko větší, neboť nápoje obsahují poměrně velké množství cukru a mnoho jiných přísad. A i cena těchto nápojů, především v barech a restauracích, je poměrně vysoká.

Nevýhodou zase je skutečnost, že pro přípravu těchto lahodných nápojů je potřeba mnoho různých lihovin, ovoce, či bylinek. Kdo z nás je doma má? Ale míchaný nápoj se dá udělat i ze dvou lahví, které jsou běžně dostupné. Tak například – vezměte si míchací sklenici, naplňte ji z jedné třetiny ledem a na něj nalijte půl sklenky vermutu a půl sklenky ginu (čti džinu). Vše promíchejte a přelijte do koktejlové sklenice. Chutná to výborně, cítíte se naprosto v pohodě a se vším jste se prostě vyrovnali. Vždyť nápoj se taky jmenuje Fifty-Fifty.

Míchané nápoje

Již staří Řekové uměli vyrobit aromatizované víno, považovali ho za medicínu. Připisoval se mu léčivý účinek. Vždyť i zakladatel světoznámých italských vermutů Antonio Benedetto Carpano byl údajně lékárníkem. V roce 1786 začal přidávat do bílého vína cukr a 30 druhů koření a léčit žaludeční potíže způsobené nadměrným přijímáním potravy. Výrobní postupy znají údajně jen tři lidé, ovšem každý pouze třetinu.

Míchané nápoje mají mnoho výhod:

  • jsou lahodné a osvěžující. Můžou se pít při jakékoli příležitosti
  • lze je různě kombinovat a vytvářet tak chuťové varianty. Připravují se nejméně ze 30 druhů nápojů
  • jsou alkoholicky slabší než destiláty. Ředí se ledem nebo nealkoholickým nápojem
  • lze je podávat různě, studené nebo teplé
  • pijí se z pěkných speciálních sklenic. Nejsou jako pivo, které se nalije do obyčejného „kríglu“

Míchané nápoje představují ideální pohoštění, jsou lahodné a pěkně vypadají. Vyvolávají sváteční atmosféru. Samotná příprava zaujme každého hosta. Bohužel, každý domácí bar potřebuje mnoho ingrediencí. Je to spousta různých lihovin, vína, sirupů, ovocných kompotů, mléka, vajec, smetany, cukru, citrónů, popř. kakaa, medu, ledu a samozřejmě i koření (muškátového oříšku, hřebíčku, vanilky a jiných). Nakonec potřebujeme i různé minerálky nebo sodovou vodu.

Abyste měli alespoň základní přehled, jak která lihovina chutná, uvádím abecedně pár nejznámějších značek.

Absinth – zelený nasládlý likér, ve kterém byl pelyněk, anýz a fenykl. Je to tzv. svatá trojice. Někdy se mu říká „zelená víla“.

Angostura – hořký aromatický likér. Lze ho nahradit fernet stockem.

Baccardi rum – kubánský rum vyrobený z cukrové třtiny.

Borovička – pálenka vyráběná z plodů jalovce, chutná obdobně jako džin.

Cognac – destilát vyrobený z různých druhů vína. Je pojmenovaný podle města Cognac. Posuzuje se podle stáří a druhu zrání. Ty nejkvalitnější mají označení V.S.O.P (velmi jemný starý destilát). Obdoba cognacu je brandy.

Curacao – bezbarvý likér s citrónovou (lemon) nebo pomerančovou (orange) příchutí.

Maraschino – sladký likér s třešňovou a višňovou příchutí. Lze nahradit třešňovicí přislazenou sirupem.

Whisky – pálenka z obilí a sladu. Skotské a irské jsou z pšenice, americký bourbon je ze žita nebo častěji z kukuřice.

Co je to koktejl?

Koktejly mají dlouholetou tradici. Již římský císař Julius Caesar miloval míchané nápoje. Byl to však strašný „lomcovák“, který obsahoval kromě vína a citronové šťávy taktéž na prášek rozdrcené sušené zmije. Fuj! Ale proč nakonec ne? V dávnověku byla spousta jiných obdobných nápojů. Míchaly se speciální nápoje povzbuzující hrdinského ducha, oslavující panovníka, potenci nebo šlo o elixír mládí. Později na kladné účinky míchaných nápojů přišli lékaři, kteří míchali „dryáky“ z vína, pálenek, medu a bylinek. Pilo se to jako lék. Tak vznikl vlastně první koktejl, i když se tehdy takto ještě nenazýval.

Odkud pochází název koktejl? Pravděpodobně z předminulého století z Ameriky. Slovo cocktejl znamená v překladu kohoutí ocas. Právě v Americe měly kohoutí zápasy velikou tradici a stala se z nich oblíbená zábava. Rančeři učili své kohouty krvežíznivosti, dávali jim povzbuzující a dráždivou stravu a trénovali je pro boj na život a na smrt.Každý týden se sjížděli do okresního města, a večer se vítězství náležitě zapilo. Sešla se celá společnost. A tehdy prý snad jeden šikovný barman přišel na zajímavou myšlenku. Nalil každému oslavujícímu do sklenice lihovinu takové barvy, která odpovídala barvě peří v ocase vítězného kohouta. Vítězný rančer byl náležitě hrdý a klidně potom utratil v baru dvakrát víc peněz.

Druhá zkazka však hovoří, že někde v Anglii v přístavní krčmě měli keramický džbán ve tvaru kohouta, do nějž se slévaly nedopitky. Splašky ze džbánu pak hospodský levně prodával chudině, která se také ráda napila. Ovšem to trvalo jen do té doby, než se zjistilo, že tyto míchané nápoje jsou daleko chutnější a mnohdy jemnější než nápoje čisté. Krčmář potom začal míchat nápoje záměrně, ovšem za daleko vyšší cenu.

Za zakladatele moderních koktejlů je považován Alessandro Martini a Luigi Rossi. Společně namíchali v San Francisku v roce 1862 nápoj, který nazvali jednoduše Martini. Je to ovšem zase trochu zamotané a nejasné. První zmínka o tomto koktejlu se objevuje již v publikaci profesora Jerryho Thomase z roku 1862, avšak ne v provedení, ve kterém ho známe dnes. Proto za autora moderního koktejlu považujeme až italského barmana Di Arma Di Taggia z Knickerbocker Hotelu v New Yorku, kde jej začal míchat někdy okolo roku 1910. Tento nápoj se tam stal, mimo jiné, nejoblíbenějším koktejlem slavného multimilionáře Johna D. Rockefellera (populárního "DžejÁra"). Říká se, že dával za nápoj 25 centů spropitného.

Takzvaný Martini Dry koktejl je velmi jednoduchý, protože obsahuje jen suché martini (0,4 cl) a gin (4,0 cl). Do skleničky se na závěr vloží oliva. Obecně je známo, že největší znalec přípravy Martini Dry byl James Bond 007. Jeho varianta koktejlu však vůbec neobsahuje Martini, ani gin, pouze vodku a jiné nepodstatné náhražky, nemíchané, pouze protřepané a zdobené citronem.

Co je to bowle, crustas, fizz, koktajl nebo sorbet?

Míchaný nápoj je vhodný pro jakoukoli příležitost. Popíjí se především v horkém létě, kdy vás osvěží a přitom nevypijete velké množství alkoholu. Tyto nápoje obsahují především sodu, coca-colu nebo i minerálku. Mluvíme potom o tzv. long drinku. Přeloženo do češtiny je to  tedy dlouhý nápoj. Takový nápoj se popíjí pomalu a dlouze. Naopak short drink je krátký nápoj a ten do sebe prostě kopnete naráz. Avšak ani to není úplně pravda. Kopnout do sebe můžete pro zdraví stopečku slivovice, ale i short drink by se měl pít po malých doušcích, ovšem ne tak dlouho jako long drink.

Co to tedy je bowle, fizz a všechny ty nápoje, které se skrývají pod určitými názvy? Každý nápoj musí obsahovat určitou přísadu, která nesmí chybět, jinak to je něco úplně jiného. Zde uvádím alespoň ty nejznámější míchané nápoje.

Bowle – je nápoj z ovoce, vína, sektu, sodovky a dalších přísad. Jedná se o větší množství nápoje (pozn.autora – já ho kdysi vyráběl v polévkové míse nebo v pětilitrové láhvi od okurek). V létě se musí vychladit a pohostíte s tím i velkou společnost.

Crustas – jsou míchané nápoje ve skleničce, kterou jste prázdnou potřeli na jejím okraji citronem a poté otočili do pískového cukru. Pro krusty se používají typické alkoholické nápoje jako např. maraskino, angostura a silnější lihovina. Proto je určena spíše pro pány.

Fizz – je nápoj, ve kterém nesmí chybět citrónová šťáva a vaječný bílek, základem je opět lihovina.

Flip – ten zase obsahuje vždy žloutek, cukr a alkoholický nápoj. Pije se studený a protřepaný v šejkru. Používají se větší kostky ledu.

Grog – kdo by ho neznal? Ano, je to lihovina (nejčastěji rum), která se zalije horkou vodou a dle chuti se přidají různé přísady.

Juleps – je nápoj, který se připravuje v jedné sklenici. Zásadou však je, že obsahuje vždy čerstvou mátu peprnou.

Koktail – je míchaný nápoj, který se připravuje buď v šejkru nebo v míchací sklenici. Používají se různé druhy alkoholických nápojů, avšak může být i bez alkoholu (tzv. dětský koktail)

Pousse-cafés – česky by se to dalo nazvat jako barevná ponožka. Všichni tento nápoj známe, jen mnozí neví, že se takto odborně nazývá. Jak se připravuje? Do úzké sklenice se opatrně nalévají různobarevné lihoviny, tak aby se nesmíchaly. Ty s větší hustotou se nalévají nejdříve.

Sorbet – je stejný jako cobbler, jen se místo kostek ledu použije zmrzlina. Tak jako koktejly může být sorbet alkoholický nebo nealkoholický.

Teď již víte o míchaných nápojích téměř vše. Pokud si chcete nějaký vyrobit, tak na další straně uvádím několik receptů z dostupných zdrojů.

Návody jak vyrobit míchané nápoje

Koktejly:

Moulin Rouge koktajl: do šejkru vložte led, nalijte půl sklenky Apricot brandy, ¼ sklenky džinu, ¼ sklenky citrónové šťávy a přidejte cukrový sirup. Vše protřepejte a šup s tím do koktejlové sklenice (pozn. plytká a široká).

Cheerio koktajl: na kousky ledu v šejkru nalijte půl sklenice džinu a půl sklenice koňaku. Přidejte cukrový sirup a po protřepání je to hotové.

Dědeček na scestí: tím dědečkem je myšlen likér Praděd. Takže opět na led nalijete půl sklenky Pradědu a ¼ sklenice koňaku (měl by být nějaký český – třeba originál brandy). Ještě přidejte ¼ sklenky citrónové šťávy. Mírně doslaďte a nad pohárem s nápojem přelomte kousek citrónové kůry, kterou tam upustíte.

Inkstreet koktejl: opět do šejkru s ledem dejte 1/3 sklenky whisky, 1/3 sklenky citrónové šťávy a 1/3 pomerančové šťávy. Protřepejte a máte hotovo.

Fizzy:

Lonesome fizz: do šejkru dejte sklenici koňaku, šťávu z celého pomeranče a dvě lžičky cukru. Hodně drobného ledu (fizz musí být výrazně ledový) a dlouho třepejte. Sklenici, ze které budete pít, dolijte chlazenou sodovkou.

Gin fizz: ten snad zná rovněž každý, kdo někdy ochutnal míchané nápoje. Tak jako v předešlých receptech i tento nápoj se připravuje v šejkru s ledem. Přilijte sklenku džinu, půl sklenky cukrového sirupu a ve sklenici rovněž dolijte sodovkou. Ještě známější je varianta Gin tonik, kde se místo limonády dává tonik (pokud možno originální).

Vodka fizz: toto je varianta s vodkou, do které přidáte půl sklenky citrónové šťávy, půl sklenky cukrového sirupu a můžete přidat bílek z jednoho vejce. I tento nápoj se ředí sodovkou.

Flipy:

Hock flip: na 2 až 3 kousky hrubšího ledu dejte 2 lžičky cukru, sklenku bílého vína a žloutek. Krátce, ale silně protřepejte. Nalévá se do vysoké sklenice (jako „šampuska“) a nad sklenicí nastrouhejte malinko muškátového oříšku.

Vermut flip: základ je stejný jako hock flip, ale místo bílého vína použijte sklenku bílého vermutu.

Brandy flip: tento nápoj vyrobíte obměnou brandy za bílé víno. Ostatní postup je stejný jako u ostatních flipů. Takto můžete použít i whisky nebo gin.

Sorbety:

Jahodový sorbet: do sklenice (polovysoká jako na limonádu) dejte jahodovou zmrzlinu a dolijte bílým vínem. Podáváme se slámkou. Pokud dáte červené víno třeba na borůvkovou zmrzlinu, pak jste vyrobili Ruský sorbet.

Doufám, že jsme milovníky čistých destilátů moc neotrávili a přejeme hezkou zábavu.   
                                                                                                                      organizátoři akce Jaromír Plodek a kolektiv.