DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Tradiční košt pálenek 2015

AKTUALITY

Byl vyhlášen již dvanáctý ročník, který se bude konat pravděpodobně v dubnu 2016 - viz příslušná sekce.

Informace z jedenáctého ročníku:

V sobotu 11. 4. 2015 se konala veřejná výstava Tradičního koštu pálenek. Celá akce byla dle vyjádření návštěvníků "super".
Kdo nepřišel, má smůlu. Ale věříme, že měl jiný, snad lepší program.

 

Hodnocení přihlášených pálenek proběhlo již v sobotu 28. 3. 2014. Nad očekávání se sešlo 198 vzorků, které byly rozděleny do devíti kategorií.

Výsledky jsou zveřejněny v sekci "Výsledková listina".

Vítězům srdečně blahopřejeme. Diplomy a poháry jim byly předány na veřejné výstavě. Poraženým děkujeme za účast a věříme, že nám zachovají přízeň i příští rok. Bodové rozdíly jsou v mnoha případech opravdu těsné.

V kulturním vystoupení, jak bylo uvedeno na plakátku, vystoupila stejně jako loni Akademie Yulong, která předvedla ukázky bojového umění Kung-Fu. Byli jsme velice potěšeni, protože letos přijel i jejich učitel Sifu Jiří Hauska, který je dvojnásobným mistrem světa.

Ve druhé kulturní části vystoupila taneční skupina Kosatky z Velkého Meziříčí, která v rázném rytmu předvedla ukázky country tanců. Po celou dobu byla v sále rovněž vizážistka, která bezplatně zkrášlila mnoho přítomných žen.

Reportáž z hodnocení pálenek ze dne 28. 3. 2015 a z veřejné výstavy ze dne 11. 4. 2015 je zveřejněna na internetovém zpravodajství Zaostřeno VM - viz odkaz

Zaostřenovm - pro čtení a video zde klikni
Tam najdete i krátký filmový záznam.

nebo ve

Žďárském deniku - pro čtení klikni

POZOR! Pro další ročník chystáme novinky, tak nás průběžně sledujte.

Napsali o nás:



Další články najdete i ve Žďárském deníku - viz odkaz:

http://zdarsky.denik.cz/hledani/?q=Tradi%C4%8Dn%C3%AD+ko%C5%A1t+p%C3%A1lenek

Naši mediální partneři:

 
 týdeník
www.velkomeziricsko.cz


 

  internetový deník
  www.vysocina-news.cz



  internetové noviny www.novinyvm.cz

 

 
  internetový portál www.kudyznudy.cz
 

  portál Kraje Vysočina
  www.region-vysocina.cz



  internetové zpravodajství pro Velké    
 Meziříčí a okolí
 http://zaostrenovm.com

 

Úvodní slovo

Vážení návštěvníci těchto webových stránek,
milovníci domácích pálenek,

srdečně Vás vítáme a jsme přesvědčeni, že vás naše stránky zaujmou. Co v nich najdete?

Tématicky jsou zaměřeny na pořádání koštu domácích pálenek, a rovněž se zde dočtete zajímavé informace o všem možném, co se týká pálenek z ovoce. V krátkosti vás seznámíme, jak to všechno začalo.

Prvopočátek byl v roce 2004, kdy pan Karel Eliáš uvedl v Kozlově do provozu vlastní pěstitelskou pálenici. Tehdy v zimě jsme si řekli: „Když pálenice, tak proč ne výstava?“ Mnozí nás zrazovali, abychom od takových „hloupostí“ upustili, protože bude ostuda, lidi se opijí, a já nevím co všechno. Dlouho jsme se radili, aby občané pochopili, že nám jde opravdu jen o porovnání pálenek a ochutnávání, nikoliv o pití. První rok se sešlo 28 vzorků a na druhém ročníku již 48 vzorků. To bylo velmi slibné, takže jsme akci opakovali každoročně až dodnes. Rekordní počet vystavovaných pálenek byl dosažen v roce 2014 – kdy  jsme porovnali 222 vzorků.

První ročník jsme ještě s ohledem na kapacitu zvládli uspořádat na obecním úřadu, avšak již druhý rok jsme hledali větší prostory. Vhodný prostor jsme našli v jídelně v areálu firmy J-Hyb, s.r.o. První tři roky jsme košty číslovali (První kozlovský košt pálenek atd.), ale od čtvrtého roku jsme přistoupili k názvu pouze „Kozlovský košt pálenek 2008“ atd.

Od roku 2010 jsme byli nuceni uspořádat veřejnou výstavu pálenek ve Velkém Meziříčí. Jídelna v Kozlově nebyla dlouhodobě udržovaná, nebyli jsme schopní ji vyhřát a začali i problémy s vodou. Protože to již nebyla kozlovská akce, přejmenovali jsme v roce 2011 výstavu na „Tradiční košt pálenek“. Zajisté si tento název zaslouží, protože ji pořádáme (stále stejní pořadatelé) již dlouhodobě a navíc jsme byli zcela určitě první, kteří takovou výstavu na Vysočině pořádali pro veřejnost. V začátcích nám velmi pomohl Obecní úřad Kozlov, kterým jsme se zaštiťovali. V té době jsem vykonával funkci starosty obce, a všichni jsme to brali jako součást kulturních akcí v obci. Od roku 2011 jsme však výstavu organizovali a financovali sami bez příspěvku obce.

Na každé výstavě obdrží vítězové diplom a láhve s nápisem „…košt pálenek…“. Od třetího ročníku dostávají vítězové navíc krásné „sportovní“ poháry. Ale i návštěvníci veřejné výstavy, kteří přijdou pouze ochutnat vystavované vzorky, jsou vždy obdarováni – mohou si odnést koštovací skleničku, kterou obdrží po zaplacení vstupného, a rovněž dostanou spoustu pěkných zážitků. Myslím, že všechny ročníky se velmi povedly, protože šlo opravdu především o porovnání vzorků pálenek a taky o zábavu. Již několik let nám na výstavě pálenek hraje k tanci i poslechu hudební skupina Akordeon Band Vysočina. Dále v  roce 2011, 2013 a 2014 byl program zpestřen i vystoupením tanečnice orientu a zumby paní Lady Tkadlecové (za svob. Janáčkové) se skupinou orientu a zumby Dalal as-Sabah a v roce 2012 a 2015 vystupovala country taneční skupina Kosatky TJ Velké Meziříčí . Na jubilejním desátém ročníku v roce 2014 vystoupila se svým představením i Akademie Yulong, která nám předvedla své ukázky z bojového umění Kung-Fu. Svůj obdobný program předvedla i v roce 2015, kdy jsme shlédli i vystoupení jejich sifu Jiřího Hausky. Náš „Košt pálenek“ je rovněž publikován v tisku (především "Velkomeziříčsko"  i jinde) a dále i v rádiu „Region“ (87,90 FM) – všichni jsou uvádění jako mediální partneři.

Tak už se začtěte do jednotlivých ročníků, které jsou seřazeny v sekcích na levé straně. Najdete v nich odkazy na články, které byly v tom roce publikovány ve veřejném tisku, a dále je zde uveřejněn obsah „alkobülletinu“. Pod tímto pracovním názvem je každoročně na výstavě vydávána (zdarma v ceně vstupného) několikastránková brožura, ve které jsou publikovány různé články v souvislosti s přípravou, výrobou i pitím domácích pálenek. V sekcích rovněž najdete rubriku s výsledky soutěže jednotlivých ročníků a fotogalerii.

Přejeme vám krásné chvíle strávené při čtení těchto stránek a těšíme se na vás  nashledanou, třeba někdy na výstavě.

                                                                      Organizátoři výstavy "Tradiční košt pálenek" Jaromír Plodek a Karel Eliáš