DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2024 - osmnáctý ročník

Děkujeme našim mediálním partnerům:

       článek "Letos se uskuteční..." - klikni ZDE

                                                                 článek "Nejlepší letošní pálenka je višňovice"  - klikni ZDE

      článek "Košt pálenek se už blíží" - klikni ZDE

                                                                    článek "Nejlepší pálenka je ze Znětínku" - klikni https:ZDE

    článek "Slivovice, třešňovice i rynglovice" - klikni ZDE

                                                                                článek "Tradiční košt pálenek má vítěze"  - klikni ZDE

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Náš alkobületin

(v úplném znění i s fotografiemi je k dostání v papírové podobě na veřejném Koštu dne 6. 4. 2024)

Motto:
Pitný režim:

1  sklenka vody hned po probuzení         - podporuje funkci vnitřních orgánů
1  sklenka vody 30 minut před jídlem     - prospívá trávení
1 sklenka vody před koupelí                     -  snižuje krevní tlak

1  sklenka vody před spaním                    - předchází krvácení do mozku po dobu spánku

Alternativně:  Pokud bys dostal po častém pití vody průjem, pij následovně:
1  malá štamprle slivovice hned po probuzení   - dobře "nastartuje" celý organismu
1  malá štamprle borovičky 30 min. před jídlem- prospívá spalování tuků a jsi zase fit
1  malá štamprle meruňkovice před koupelí      - vyrovnává krevní tlak (vysoký i nízký)
1  velká štamprle becherovky před spaním:       - kam se hrabou všechny tabletky

Tradiční košt pálenek - 18. ročník

Vážení hosté, kamarádi a přátelé čistého destilátu a likérů,

opět vás srdečně vítám na dalším, již osmnáctém ročníku Tradičního koštu pálenek ve Velkém Meziříčí.

Každoročně je pro mne otázkou, jaké téma zvolit do nového alkobülletinu. Přemýšlel jsem několik dní, abych nezvolil stejné téma, které jsem již dříve popsal. Říkal jsem si, že kdybych všechny články shromáždil do jednoho celku, tak už by z nich mohla vzniknou menší knižní publikace. Ale takové ambice nemám. Ostatně přiznávám, že vědomosti nejsou tak úplně z mé hlavy. Mnohé myšlenky jsem čerpal z internetu, z různých knih a podobně. Našel jsem i bakalářskou práci, ve které se autorka odvolává na použitou literaturu, a vězte, že odkazy, které uvedla, byly uvedeny na třech stranách.

Prošel jsem si minulé roky alkobülletinů a zjistil jsem, že jsem se v nich o prospěšnosti a škodlivosti alkoholu na člověka zmínil dříve jen okrajově. Proto jsem si toto téma letos zvolil a pokusím se popsat jeho kladné, ale i záporné vlastnosti alkoholu. Upozorňuji však, že napsané články musíte brát s velkým nadhledem, protože stejné množství alkoholu působí jinak na muže, na ženy (zvláště těhotné) a samozřejmě i na děti. Pak jsou mezi námi sportovci nebo naopak lidé nemocní, kteří berou mnoho léků (na tlak, cholesterol, psychické problémy atd.). Tady je nezbytné poslouchat rady lékaře a alkoholu se téměř vyvarovat.

Vliv alkoholu je celospolečenské téma a dotýká se každého z nás, ať už pozitivně nebo negativně.

Příznivé účinky alkoholu

Alkohol je spojen s lidstvem od nepaměti. Jak jsem již psal dříve, jeho vliv poznal už Noe při pití vína (viz Bible). V Bibli je víno a alkohol zmiňován několikrát, ale nebudu zde tyto knihy blíže rozvádět. Boj proti alkoholu byl v minulosti řídkým jevem, protože v tehdejší době nebyl zneužíván a pilo se jen při významných příležitostech. Obecně se však dá říci, že alkoholismus byl vnímán vždy negativně. Například Lykurgos ve Spartě záměrně opíjel hélóty, aby na nich předvedl občanům, k jakým koncům může vést nadměrná konzumace alkoholu. Ve staré Číně a Indii dokonce za opilství mnohdy následoval trest smrti. Ale pro opilství se zabíjelo i později. V antickém Římě směl každý zabít svoji ženu, pokud byla opilá. Nebo Alexandr Veliký si uvědomoval, že opilý voják není boje schopný, a proto rovněž opilce pro výstrahu popravoval.

Ve středověku byla výsada vyrábět alkohol přiznána jen alchymistům, lékařům a felčarům. Alkohol byl používán k lékařským účelům. Velmi dobře věděli, že působí dezinfekčně při léčení ran, dobrý účinek má při čištění střev, ale používal se rovněž jako anestetikum při trhání zubů nebo při menších operačních zákrocích.

Alkohol našel své využití rovněž v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Přidává se do různých voňavek, ústních vod nebo přípravků vlasové kosmetiky. Způsobuje psychické uvolnění, napomáhá k odstranění stresu, mezilidských bariér apod. Určitě znáte průpovídku, že alkohol odstraňuje stres, podprsenku, kalhotky a spoustu jiných problémů.

Kladné účinky na zdraví bychom u alkoholu našli rovněž. Dříve vyšlo mnoho článků o prospěšnosti alkoholu. Ano, uznávám, že se jednalo především o víno a pivo. Tam je totiž nejvíce vitamínů, antioxydantů a minerálů. Již Plutarchos prohlásil: „Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější a mezi pokrmy nejpříjemnější.“ Antioxidanty vážou molekulární kyslík a pomáhají redukovat tvorbu okysličeného lipoproteinu, který je hlavní příčinou kornatění tepen a vzniku trombóz. Důležitou složku pro naše zdraví bychom našli ve víně. Je jím resveratrol, nebo-li fenol, který vychytává volné radikály a brání organismus před jejich ničivými účinky.

Pivaři jsou však hned na druhém místě prospěšnosti konzumace. Pivo totiž obsahuje rovněž vitamíny, ale i biogenní prvky (tzv. životatvorné) a minerály; především hořčík, draslík, fosfor, chlorid, křemík, zinek a látky podporující trávení. Pivo snižuje HDL cholesterol, který způsobuje kornatění tepen. Samozřejmě podporuje i krevní oběh a snižuje krevní tlak. Nejlepší je prý kvalitní ležák.

Manažer firmy Brown-Forman Beverages Worldwine pan Owsley Brown shrnul na jednom semináři
v Londýně dne 29. 2. 1996 přednosti mírné konzumace alkoholu. Jsou to:

- pozitivní dopad mírného pití na psychiku
- lidé se méně zabývají svými problémy a snáze se zbavují stresu
- zlepšení sociální adaptace jednotlivce a stmelení kolektivu
- pozitivní působení na fyzické zdraví

Dále řekl, že budou-li lidé informováni již na školách o přínosu, ale i nebezpečenstvích alkoholu, přestanou se bát. Zrušením klatby či tabu se již nebudou stydět a dříve vyhledají pomoc v případě návyku či jiných problémů. Lze říci, že fenomén zvaný alkohol nelze potlačit ani zakázat a nezbývá, než se s ním naučit žít, využívat jeho pozitivních stránek a snažit se pokud možno eliminovat ty negativní. Toho lze docílit jedině všeobecným vzděláváním a osvětou.

Důležité vlastnosti etanolu především z hlediska jeho užitné hodnoty jsou zejména tyto:

- je výborným dezinfekčním činidlem
- ve směsi s přírodními látkami léčivého charakteru podporuje jejich absorpci (tj. vstřebávání) organismem a tím zvýšení léčivého účinku těchto látek
- je výborné rozpouštědlo a tím i extrakční a dobré konzervační činidlo
- v přiměřených dávkách působí jako lék (např. zvyšuje krevní tlak, roztahuje cévy, zmenšuje srážlivost krve). Dříve se například podávalo po operacích 1 dcl lehkého vína.
- pravidelnou konzumací alkoholu se zajišťuje stálý přísun energie (až 80%), která je z velké části využívána k tvorbě ATP (tj. energie pro mnoho procesů v živých buňkách, jako je svalová kontrakce, šíření nervových vzruchů, biosyntéza složitých látek apod.) a dále k intenzivní termogenezi (zvyšování tepla v těle), která napomáhá rychleji odbourávat tuky v těle. Konzumace alkoholu rovněž napomáhá k syntéze lipidů (tj. zpracování tuků), jako jsou mastné kyseliny, triacylglyceroly a cholesterol.

V České republice převažuje konzumace alkoholu v podobě piva (přibližně 180 litrů na osobu a rok), což odpovídá asi 6 až 7 litrů etanolu (čistého lihu). To je přibližně 15 litrů padesáti procentní pálenky. Ovšem když odpočítáme počet abstinentů (asi každý desátý člověk), tak se dostáváme ke spotřebě přibližně18 litrů na konzumenta a rok.

Nepříznivé účinky alkoholu

Účinky alkoholu na lidský organizmus jsou mnohočetné. V malých dávkách alkohol navozuje pocit duševní euforie. Ale při větším množství konzumace, způsobuje v lidském těle změny, se kterými se tělo musí vypořádat.

Mezi negativní účinky alkoholu na lidské zdraví patří bezesporu obezita. Otylost je rozšířená především v hospodářsky vyspělých zemích, jinak tomu není ani v České republice. A otylost, nebo-li nezdravé ukládání tuku v těle, má jednoznačně nepříznivé dopady na zdraví a taky délku života. Obezita způsobuje mnoho zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak, mozková mrtvice, srdeční infarkt, cukrovka a přetížené klouby vlivem vysoké váhy. Energetický příjem 1 gramu alkoholu je 7,1 kcal. To není zrovna malé množství. Pokud někdo pije denně a pravidelně více skleniček, pak se jedná o velké množství energie, které tělo nespálí a uloží ho do těla v podobě tuků. Tak například bílé suché víno obsahuje v jednom decilitru asi 75 kcal energie, malé pivo (350 ml) 150 kcal a rum nebo vodka (30 ml) jen 65 kcal. Horší je to se sladkými alkoholickými nápoji jako např. Portské víno (60 ml) obsahuje 90 kcal a sladké víno (100 ml) až 100 kcal. Ovšem kalorie jsou samozřejmě i v normálních potravinách. Třeba rýže (90 g) má 300 kcal, sýr Eidam 45% (100 g) má 350 kcal. Nejvíce kalorií obsahují vlašské ořechy, které mají ve 100 g až 670 kcal. Obávaná čokoláda na vaření (100 g) má asi 500 kcal.

Největší problém při konzumaci alkoholu je však závislost na něm.  U mladistvých do 15 let, kteří pijí alkohol pravidelně, se zvyšuje riziko závislosti až čtyřikrát.

Někteří lidé po nadměrné konzumaci alkoholu špatně spí, můžou být agresivní, stoupá jejich sexuální touha nebo je může bolet hlava. Mnoho pijáků alkoholu jsou současně kuřáci. Toto spojení způsobuje větší riziko vzniku rakoviny a také kardiovaskulárních (srdečních) chorob.

Větší množství alkoholu rovněž utlumuje účinky žaludečních šťáv a negativně ovlivňuje střevní bakterie. Rovněž je zhoršená srdeční činnost a dochází také ke ztrátě tělesné teploty. Zvýšené popíjení alkoholu negativně ovlivňuje i nervový systém a vzniká jistá labilní nejistota. Pohyby jsou nekoordinovatelné, objevují se závratě, dvojité vidění, nevolnost až zvracení. Alkoholici neplní úkoly v zaměstnání, zanedbávají rodinu, ztrácejí zájem o své koníčky a mají zájem si jen obstarat další dávku alkoholu. V těle nejvíce trpí játra, která nestačí alkohol odbourávat.

Závěr

Problematika vlivu konzumace alkoholických nápojů je v České republice velmi aktuální. Mluví se
o tom i proto, že spotřeba alkoholu na jednoho obyvatele v naší republice stoupá. V současné době se pije nejvíce asi v Litvě, následuje Rakousko a Francie. Česká republika klesla ze druhého na čtvrté místo. Tady mluvím o spotřebě celkového množství (čistého) alkoholu. Ovšem ve spotřebě piva jsme jedničky. Některé údaje na internetu uvádí spotřebu 140 až 180 litrů piva na jednoho obyvatele. Vždyť české pivo je uváděno jako nejlepší na světě. Další v pořadí je Rakousko, Polsko, Rumunsko
a Německo, kde se vypije necelých 100 litrů piva na osobu. Nejvíce pijí v České republice alkohol muži ve věku 35 až 44 let (cca 35 g denně). Je to dáno snad tím, že již mají odrostlé děti, jsou ekonomicky zajištění a na vrcholu svých sil. Nejméně pijí muži ve věku 18 až 25 let. Ovšem platí pravidlo, že více pijí muži se základním nebo středním vzděláním. Vysokoškoláci pijí méně. U žen je to však jinak. Ty pijí rovněž nejvíce ve středním věku 35 – 45 let (cca 9 gramů alkoholu denně), ale nejméně pijí až na začátku stáří ve věku 55 až 65 let (cca 5 gramů denně).

Příčiny a důvody k pití jsou všeobecně známé. Je to na prvním místě posezení s přáteli a kamarády, oslava narozenin či svátků, ale rovněž popíjení doma s manželkou nebo jen tak sklenička nebo dvě u televize. Umírněná konzumace alkoholu může přinést některé zdravotní přínosy, například:

- možné snížení rizika srdečně-cévních chorob včetně cévní mozkové příhody
- možné snížení rizika cukrovky
- rychlá úleva od napětí a stresu

Tím, že je každé tělo jiné, nejde stoprocentně říci, že je mírné pití alkoholu bezpečné. Asi nejznámějším propagátorem střídmého pití alkoholu byl kardiolog MUDr. Milan Šamánek. Ten například uvedl:
„Každodenní střídmé pití neznamená alkoholismus. Naopak může být zdraví přínosné. Je hloupost míchat do tohoto typu konzumace alkoholu problematiku alkoholiků. Nechápu, proč to někteří lidé dělají a proč se snaží alkohol tak démonizovat. Už se přece ví, že sklon k alkoholismu je dán z velké části geneticky“.                       

                                                        Organizátor koštu Jaromír Plodek