DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Tradiční košt pálenek 2013

   

           AKTUALITY

Příjem vzorků pálenek pro letošní ročník byl již uzavřen. Letošní výstava pro veřejnost se konala dne 30. 3. 2013.

Již se těšíme na příští jubilejní desátý ročník.

 

Termín konání již devátého ročníku byl stanoven na
30.března 2013.
Akce se konala opět v sále hasičky ve Velkém Meziříčí od 15 hodin. Pro zábavu hrála jako obvykle výborná skupina Akordeon Band Vysočina a lektorka Centra tance v Brně Lada Tkadlecová, členka taneční skupiny Dalal as-Sabah nám předvedla své tance - orient a zumba (vystupovala již v r. 2011). Bohužel, avizovaná taneční skupina Kosatky (vystupovala v r. 2012), letos se svými ukázkami moderního country nevystoupila.

Členové této skupiny byli v tomto termínu zaneprázdněni.
 

Letos vítězové získali tyto poháry a diplomy.

na Vaši návštěvu se každoročně těší organizátoři
aromír Plodek a Karel Eliáš

Ukázku průběhu letošního koštu pálenek můžete shlédnout na:

http://www.televizevm.cz/aktuality/vyhrala-merunkovice/

 

Dne 26. 3. 2013  proběhlo v rozhlasu Region Vysočina vysílání, kde Jaromír Plodek spolu s Ludvíkem Bukem (dlouholetý porotce) byli hosty v pořadu Tandem. Toto vysílání si můžete poslechnout na odkazu:

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2855089

 

Další zajímavé články uvedly internetové deníky - například:

http://zdarsky.denik.cz/zpravy_region/sampionem-tradicniho-kostu-palenek-se-ve-velkem-mezirici-stala-merunkovice-20130.html

http://www.novinyvm.cz/5066-tradicni-kost-palenek-2013.html

http://www.vysocina-news.cz/clanek/tradicni-kost-palenek-ve-velkem-mezirici/

nebo i deník 5+2 dny Žďársko

 

Reportáž z 6.ročníku Mezinárodního koštu slivovic a pálenek v Třebíčí.

V Třebíči (dříve v Loukovicích u Třebíče) se letos konal dne 23.2.2013 již 6. ročník Mezinárodního koštu slivovic. Je pravda, že v dřívějších letech jsme tento košt bojkotovali. Nebylo to tím, že by byl pro nás konkurenční, ba naopak jsme rádi, že i  v jiném městě se tato akce koná. Námitky jsme však měli proti organizaci a způsobu hodnocení, jelikož kategorie byly nedostatečně rozdělené, a tak se mimo švestek hodnotili společně např. jablka, hrušky, meruňky, třešně a broskve. V loňském roce se hlavní organizátor přišel přiučit na náš Tradiční košt pálenek. Vysvětlili jsme mu náš systém a způsob spravedlivějšího hodnocení a zdarma tak přenechali naše know-how. Navíc jsme slíbili, že pokud se pravidla Mezinárodního koštu zlepší, rádi v letošním roce přijedeme vypomoct při vyhodnocování. Jelikož organizátor opravdu na naše pravidla přistoupil, obvolal jsem další 3 kamarády, kteří nám s naším Tradičním koštem již dlouhá léta pomáhají a vyrazili jsme autem do Třebíče. Byl to Jiří Horký ml., Jiří Horký st. a Radovan Škoda. Ačkoliv celý týden bylo počasí jakž-takž, tento den celou noc sněžilo a my zůstali stát v dlouhé koloně v kopci obce Pocoucov, kde pravděpodobně cestu blokoval uvázlý kamión. Riskli jsme to, otočili auto zpět a do Třebíče jsme jeli přes Budislavice. To byla cesta! Hned na začátku silnice nás vítala cedule „v zimě se neudržuje“. Ještě, že silnici lemovaly ocelové sloupky, které nás vedly. Připadali jsme si jako na lyžích, a asi po necelé půlhodince jsme dojeli, či spíš doploužili,  k domu zahrádkářů v Třebíči, kde se Mezinárodní košt konal. Naše desetiminutové zpoždění ani nevadilo, protože ochutnávka, která měla začít v 10 hodin nakonec vypukla až po hodině čekání. Seděli jsme u stolu č.6 a připadla na nás ochutnávka v kategorii třešňovice a v kategorii rynglovice. V bodování jsme se vcelku shodovali a vše proběhlo dobře. Jen jsme jim myslím trochu vypálili rybník. Radek Škoda dovezl jednu slivovici a získal za ni hned první místo. Moje jablkovice obdržela třetí místo. A to nejlepší na konec - Kája Eliáš, který poslal tři vzorky získal za třešňovici rovněž třetí místo a za hruškovici místo první. První místa se poté mezi sebou utkala o titul šampióna (nejlepší z nejlepších) a toho jsme taky získali, protože absolutní vítěz byla vyhodnocena právě hruškovice. Tato místa nás nesmírně těší, svědčí o tom, že máme vynikající pálenky. Již nyní se těšíme, jak naše pálenky dopadnou na našem 9. ročníku Tradičního koštu pálenek ve Velkém Meziříčí. Vynikající byla i malinovice pana Horkého, která byla zařazena v kategorii „ostatní ovoce“. Bohužel v této kategorii bylo i 14 meruňkovic, které všechny ostatní vzorky porazily a získaly všechna první tři místa. Náš názor je, že si meruňkovice zasloužily samostatnou kategorii a v ostatním ovoci tak mohly zvítězit jiné atraktivní pálenky.

Smysl naší přítomnosti byl především v navazování dalších potřebných kontaktů a rovněž v získávání nových poznatků, které by se daly využít při naší výstavě pálenek. A to se nakonec i povedlo.

                                                       Jaromír Plodek

Naši mediální partneři:

týdeník www.velkomeziricsko.cz
internetový deník www.vysocina-news.cz
internetové noviny www.novinyvm.cz
internetový portál www.kudyznudy.cz
portál Kraje Vysočina www.region-vysocina.cz
internetová televize ww
w.televizevm.cz
radio Český rozhlas - Region www.rozhlas.cz/vysocina/portal
brněnské radio Čas - http://www.casradio.cz

 

Svými dary nás podpořili:


    Velké Meziříčí

 

 
Horácké autodružstvo Velké Meziříčí



   pěstitelská pálenice Jiří Horký, Osová Bitýška

 

 

    Pekárna Křižanov, Martin Kozina

 

     POEX Velké Meziříčí, a.s.

 

     Optika Otto Němec

 

     Sabe, sportovní poháry, Brno

 

    Rádio Region Vysočina, Jihlava