Založit webové stránky nebo eShop

Fotogalerie

VÝSTAVA dne 21.4.2012 (foto Tomáš Bříza)


Na začátku výstavy jsme si dali s našemi kořalenkami "na zdraví" a hlavně na "úspěch akce". Na fotu (zleva) Lucinka, Eliška, nová kořalenka Martinka, na fotu uprostřed Bohdanka a kořalenka Martička. Vpravo Karel Eliáš a já (Jaromír Plodek) jsme se poplácali po ramenou, a přáli jsme si, aby vše dobře dopadlo.

  Hosté výstavy měli co ochutnávat.
  Letos se sešlo celkem 160 vzorků.
Soutěžilo se v osmi kategoriích o poháry a diplomy (foto níže) a taky o malý skleněný soudek pálenky (vpravo), který získal "šampión  výstavy". Z diplomu je poznat, že letos se jím stal pan Robert Chatrný.  

 

Brzy po šestnácté hodině se sál naplnil
a hosté zkoumali výsledky v katalogu.

 


   Samozřejmě se diskutovalo, zda se vyhodnocovací komise nespletly, a zda výsledky odpovídají skutečnosti. A protože mnozí zde nebyli poprvé, hned věděli, že si z katalogu vyberou pálenku k ochutnání
a naše krásné "kořalenky" jim centilitr nalejí. Že je to málo? Ale kdeže, ochutnávat jste mohli cokoliv a kdykoliv. Však bylo co chutnat -  pálenky ze švestek, jablek, hrušek, třešní, černého bezu, černého jeřábu, meruněk ale i např. jeřabinka, pivní či ananasová pálenka či kdoulovice.

 A kdo převzal ceny? Přeci ti nejlepší vystavovatelé, kteří se pochlubili svými pálenkami. Na fotu níže vlevo je pan Čestmír Hrdlička - vítěz kategorie ostatní ovoce, kterou získal za svoji "blumovici". Pokud nevíte jak vypadá bluma, pak vězte, že se jedná o ovoce, které je něco mezi rynglí a slivoní. Na fotu níže uprostřed je pan Jiří Horký ml., vítěz v kategorii černý jeřáb a  vpravo jeho strýc Jaroslav Horký, který získal první místo za třešňovici. Rovněž pan Jiří Horký st. (neuveden) získal první místo v kategorii černý bez, a tak se jejich rod stal nejúspěšnějšími vystavovateli. V Os. Bítýšce mají pěstitelskou pálenici.

Již mnohokrát se usmálo štěstí na úplné nováčky výstavy. Pan Karel Vejražka (foto níže vlevo) vystavoval poprvé a hned vyhrál v kategorii meruňkovice. Rovněž tak i pan Jiří Trávníček (foto dole uprostřed) byl stejně úspěšný v hruškovicích. Pan Robert Chatrný (foto níže vpravo) sice vystavuje již od r.2008, ale zatím žádný diplom nezískal. Až letos - a hned šampióna.

Nejen, že se na výstavě ochutnává, ale především se diskutuje o alkoholu, o přípravě kvasu nebo průběhu pálení. Na snímku (výše vlevo) je pan Miloslav Vala (3.místo černý jeřáb) a pan Jiří Skryja (3.místo meruňkovice a vínovice rok v dubu). Foto uprostřed zachycuje pana Šturzu, který sice nevystavuje, ale již po šesté se výstavy pálenek zúčastňuje jako pravidelný host. Na posledním snímku (vpravo) je vidět, že hosté přistupovali k ochutnávce zodpovědně a taky hodnotili.

                           

                             

Na závěr si všichni hosté společně zazpívali a poté dostali poslední ochutnávku - "pálenku z kdoulí, aby cestou domů neměli bouli".

A samozřejmě ještě poslední foto s našimi krásnými kořalenkami, aby bylo celý rok na co vzpomínat.

Návštěvníci určitě potvrdí, že letošní ročník se opravdu vydařil. Celé odpoledne bylo plné programu a veselí. Ochutnávka pálenek, dosud jako každoročně, nikoho neskolila a všichni nám říkali, že byli velice spokojeni. Již se těšíme  na příští rok.

Vyhodnocovací komise 2012 - dne 14.4.2012 (foto Tomáš Bříza)

    pan Ing. Miloš Minařík - "co v tom cítím?"     pan Robert Chatrný (vítěz koštu)      pohled na sál- v popředí zády Rad.Škoda

    pan Jiří Horký ml. a Květa Štěpánková     pan Ing. Antonín Havlát - ach, ta voní!!!    pan Jan Košík-bylo to těžké rozhodování

paní Lucie Hladíková - "co v tom plave?"            pohled na bodovací listiny        Ing. Jan Buczyk a Lud.Buk-"dáme 4 body?"

 

Dne 25.února jsme uspořádali pro naše "kořalenky" exkurzi do pěstitelské pálenice ve Velké Bíteši a v Osové Bitýšce. Průběh akce můžete shlédnout na těchto fotografiích.

(foto Jaromír Plodek)

Ve Velké Bíteši nás přivítal pan Vladimír Častulík, provozovatel  zdejší pěstitelské pálenice. Děvčata ihned měla zájem si vše prohlédnout a jako správné kuchařky chtěly nahlédnout pod pokličku smiley. To by tomu daly.

   
Na dvou fotografiích vpravo sledujeme výtok posledního litru před zastavením průtoku destilátu a konečné měření lihovitosti. Po odborné přednášce jak dvou kotlový systém pracuje, jsme byli pozváni na malou degustaci pálenek. Naše kořalenky všechny pálenky bez problému poznaly (na hrdle každé láhve byla malá nálepka s obrázkem ovoce) wink.

       

  Ve Velké Bíteši se nám samozřejmě hodně líbilo, určitě bychom vydrželi sedět déle, ale byli jsme ještě nahlášeni do Osové Bitýšky. Páleník pan Jiří Horký právě naléval do kotle "mač" ze švestek, a mohli jsme tak sledovat celý průběh destilace. Tato pálenice má moderní jedno kotlový systém.

 

 

I v Osové Bitýšce se naše "kořalenky" na všechno vyptávaly, a proto na výstavě s nimi můžete odborně prodiskutovat veškerou problematiku destilace.
Rovněž zde pro nás nachystal pan Horký malou degustaci, ale ouvej, tentokrát anonymních vzorků sad.
Ani to však nebyl pro naše "odborně" vzdělaná děvčata problém. Nikdy se nespletla, protože odpovídala: "dobrá" nebo "silná", a jejich výrok se hodně přibližoval pravdě...

 

Tuto vzdělávací exkurzi vzala jedna z děvčat hodně vážně. Na zpáteční cestě v autě pokračovala postgraduálním studiem a svlékala se nám v autě. Bohužel jenom ze svetříku crying, který tam nakonec zapomněla.
 

 

TOPlist