DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Kozlovský košt pálenek 2008

Kozlovský košt pálenek 2008

se konal 19.dubna v jídelně v areálu bývalých státních statků v Kozlově.
Poprvé zde k tanci a poslechu hrála hudební skupina Akordeon Band Vysočina.

Vyhodnocovací komise v celkovém počtu 15 členů zasedaly dne 12.4.
naposled v místnosti obecního úřadu a provedly degustaci 78 vzorků.

Kozlovský košt – horor nebo pohoda?

2.dubna 2008:
Je deset dní do uzávěrky příjmu vzorků na výstavu „Kozlovský košt pálenek“. Dne 12.4. se mají sejít odborníci a pálenky posoudit. Volám Karlovi:
“Kájo, kolik máš vzorků?“
„Je to bída, jenom 14, a ty?“ odpovídá.
„Já mám taky asi 13, to bude ostuda! Proč to ti lidi nenosí?“

8.dubna:
„Tak, jak jsi na tom?“ zní obvyklá otázka.
„No, mám jich asi dvacet, není to nic moc.“
Pochybovačně odpovídám: „Snad dáme dohromady aspoň pětačtyřicet, aby to nebyl letos úplný propadák!“
„To víš, loni nebyl dobrý rok, úroda špatná,“ odpovídá Kája.

12.dubna ráno volá Kája:
„Mně se to během tří dní nějak sešlo, mám asi 40 vzorků.“

„To je pěkné, já už mám taky asi 25 kusů. Člověče, to vypadá, že bude aspoň 80 lahví, protože ještě mají přivést své pálenky někteří komisaři.“
„Tak to je dobře, je to víc než loni,“ prohodí Kája.

Byly to trochu nervy, zda se nám sejde dostatečný počet pálenek, ale nakonec vše dobře dopadlo. K vyhodnocení bylo předloženo celkem 78 vzorků. Museli jsme nakonec dát dohromady pátou komisi. Měli jsme však některé náhradníky, a tak se nám podařil i tento úkol.

12.dubna kolem 14té hodiny.
Sešlo se všech pět komisí a můžeme vyhodnocovat. Po dlouhém rozhodování jsou vyhodnoceny nejlepší pálenky, a nám je již jasné, kdo obdrží diplom a pohár.

19. dubna 2008 ve 14.30 hodin.
„Za půl hodinky přijdou první hosté na veřejnou výstavu, tak sebou hoďte!“ pobízím své přátele, kteří se podílejí na přípravě Kozlovského koštu. Ještě nachystat pár drobností… V tom se otvírají dveře a první hosté chtějí dovnitř. „Přeci Vás nenechám čekat venku, když začalo pršet,“ vítám je a pouštím je dál. Vzápětí však jdou další a další. V tři hodiny odpoledne je u pokladny fronta jako kdysi dávno na banány. Ještě, že jsme nachystali o pár stolů a židlí více než loni. Stejně to nestačilo. Kolem čtvrté hodiny odpolední, kdy je tady asi nejvíc hostů, musí někteří dokonce stát. Ale co? Vždyť na takových výstavách se běžně postává.

Konec dobrý, všechno dobré. Přišlo více než 100 návštěvníků, kteří při odchodu byli nadmíru spokojeni. Většina lidí byla tzv. cizích, neboli těch, kteří nevystavovali své pálenky. A to je dobře. Svědčí to o vzrůstající popularitě a oblíbenosti Kozlovského koštu. Hurá!!!

Prostě pohoda…