DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2009 - pátý ročník

 

Nebyli jste letos na Kozlovském koštu? – Nevadí, příště přijděte!
 (článek uveden v týdeníku Velkomeziříčsko)

V polovině dubna jsme v Kozlově opět vyhodnocovali nejlepší pálenky. Vyhodnotili jsme všechny vzorky určené na veřejnou výstavu Kozlovský košt pálenek, která se konala 25. dubna. Letos to byl již pátý ročník. Velmi nás potěšilo, že každoročně vzrůstá zájem o vystavování domácích ovocných pálenek. Zatímco loni bylo na výstavě 78 pálenek, letos se konečný počet zastavil na čísle 111. Ano, opravdu tolik pálenek se nakonec sešlo k degustaci. Všechny pálenky byly rozděleny do kategorií podle druhu ovoce, takže byly zde vystavovány slivovice, jablkovice, hruškovice, třešňovice, meruňkovice, rynglovice a taky pálenky z ostatního ovoce. V této  kategorii se sešla například vínovice, černý jeřáb, višňovice, malinovice, ale třeba i jalovcová pálenka a další jiné zajímavé vzorky. Samozřejmě, že nejvíce bylo slivovic (42) a hned za ní jablkovic (27). 

Veřejná výstava měla být zahájena sice o půl třetí, ale jako každoročně i letos přišli první nedočkavci daleko dříve. Tento rok přišli první návštěvníci již před druhou hodinou. Inu, v klidu si vybrali místo, přečetli výsledkovou listinu a mohli si vybrat, kterou pálenku ochutnají jako první. A chutnat se muselo, vždyť se přeci musí posoudit, zda vítězná pálenka byla lepší než ta moje. Letos všechny návštěvníky vítali sami pořadatelé, kteří všem příchozím hned nalili do skleničky uvítací vzorek slivovice. Vynikající bylo samozřejmě i občerstvení, protože mnozí hosté se hned pustili do talíře s domácím uzeným masem, kousky sýru a výborným chlebem. Malým překvapením pro hosty byla i hudební skupina Accord Band Vysočina, která rozezpívala celou společnost.

Kdo vlastně nakonec zvítězil? Kozlovské pořadatele velmi potěšilo, že opět mnoho oceněných pálenek pocházelo z kozlovské pálenice. Například první místo v kategorii ostatní ovoce získala pálenka z černého bezu pana Jiřího Ambrože z Horní Libochové, dále pálenky destilované v této pálenici získali 3 druhá místa a celkem 5 míst třetích. Výborně si však vedla i pálenice z Prostějova, ze které dodal pan Karafiát vítěznou jablkovici a rovněž první hruškovici. Na místě nejvyšším v kategorii slivovice stanul pan Vaněk z Pacova a nejlepší rynglovici měl pan Hrdlička z pálenice Bítovčice. Aby byl výčet vítězů úplný, tak nesmím zapomenout na vynikající třešňovici od paní Pavlíkové a špičkovou meruňkovici pana Martínka z Bystřice nad Perštejnem. Právě tato meruňkovice byla vítězem mezi vítězi a získala tak ocenění šampión výstavy. Však jeho vzorek pálenky byl na výstavě vypit mezi prvními. Kdo by taky nechtěl ochutnat šampióna na koštu pálenek? Všichni vítězové obdrželi za první až třetí místo krásný pohár a samozřejmě diplom. Návštěvníci se výborně bavili, ochutnávka byla skvělá a sál opět plný.

Nebyli jste letos na Kozlovském koštu? Nevadí, příště přijděte!

Náš "alkobülletin"

Motto:
Z vody bývá úplavice,
na zdraví je slivovice.
Dá ti sílu, zdraví více
a roztáhne pěkně plíce,
zažene pryč neštovice
a otráví tasemnice.
Když ji denně budeš pít,
Do sta let tu budeš žít!

    Slovo úvodem

Vážení návštěvníci Kozlovského koštu pálenek,

letošní rok je tak trochu jubilejní. Vždyť naše výstava slaví již pět let. Poprvé jsme začínali v roce 2004 s velkými obavami, jak celá akce proběhne, zda se vůbec podaří. Letošní ročník je důkazem, že o akci je čím dál tím větší zájem a získává na oblibě. Slýchávali jsme často, že si ceny rozdáváme sami, že si chceme pochutnat na cizích pálenkách a jiné podobné nesmysly. Právě naopak - máme zájem, aby ty nejlepší pálenky ochutnala široká veřejnost. Proto taky konáme tuto výstavu pro Vás pro všechny. I u nás platí, že není důležité zvítězit, ale zúčastnit se. A tak se snažíme, aby na výstavu poskytovalo své vzorky co nejvíce lidí. Našim úkolem je, vyhodnotit ty nejlepší vzorky. Jak se nám to daří, můžete posoudit právě dnes sami.

V těchto brožurách jsme již v minulých letech psali o historii lihu, rozdělovali jsme lihoviny do skupin, povídali jsme si o tom, jak vyrobit ten nejlepší destilát. Prostudovali jsme mnoho literatury, a i Vy jste měli možnost se lecčemu přiučit. Kdo má zájem, literaturu si určitě obstará. Rovněž máte možnost na požádání si zajistit naším prostřednictvím starší výtisky těchto brožur.

V tomto roce bychom Vám chtěli objasnit, jak vlastně pálenky vyhodnocujeme, abyste zjistili, proč je lepší „ta moje“ než „sousedova“ nebo taky naopak.

Jak jsme začínali

Každý začátek je těžký. Ani my jsme nevěděli, jak začít. Ale vzali jsme si příklad z výstavy vín na Jižní Moravě. O tom jsme něco věděli, takže to byl pro nás „základní kámen“. Dále jsme navštívili členy, kteří jsou organizováni v Unii destilatérů a poptali se jich, jak oni takovou výstavu dělají. Navštívili jsme webové stránky s odkazem na košt pálenek. Prostudovali jsme zákon o lihu, další a další literaturu a šli jsme do toho. Naštěstí to vyšlo. Začínali jsme sice s necelými 30ti vzorky, ale není se čemu divit. Vždyť do té doby si mnozí mysleli o Kozlovu své. To se časem změnilo a již druhý ročník bylo na výstavě téměř 50 vzorků. K propagaci obce přispěli i jiné akce – např. Běh o Kozlovskou podkovu, Distanční závody koní apod. Všem, kteří se podíleli na „zviditelnění“ obce srdečně děkujeme, protože i tím naše výstava pálenek získala na vážnosti.

V počátku naší výstavy koštu pálenek jsme zaznamenali i protizákonné pokusy na požadavek o prodej pálenky z naší výstavy, ale uvědomovali jsme si, že to není cesta, kterou bychom chtěli pokračovat. Byl by to náš konec, jelikož víme, že toto zákon nepovoluje. Proto nabádáme i Vás – nechtějte od nás prodat vystavovanou pálenku. Je to protizákonné!

Pokud chcete uspořádat výstavu pálenek, musíte nejdříve získat vzorky. To chce propagaci a vysvětlování, že to opravdu není jen o tom „opít se“, ale hlavně ochutnat, popovídat si a především zhodnotit, který vzorek nám chutná více nebo méně. My jsme oslovili především „mistry“ páleníky, kteří vlastní nebo provozují v širokém okolí pěstitelské pálenice. To byl pro nás základ, protože komu máte věřit víc než těm, kteří vám pálenku vyrábějí. Dále jsme se obrátili na své známé, o kterých víme, že mají „mlsný jazýček“ a jen tak kdeco nevypijí. A ti známí přivedli své známé a doporučili další odborníky. Zní to velmi jednoduše, ale vše se vyvíjelo postupně až do dnešní doby. V prvním ročníku zasedala 9ti členná komise, ale jak narůstal počet vzorků, bylo potřeba více a více odborníků. Letošní rok zasedalo již 20 porotců. Zde bych rád vzpomněl paní Věru Bojanovskou, doc.Ing. Vladimíra Vrába, CSc a Ing.Miloše Koláře, kteří s námi degustují již od prvního ročníku. Srdečně jim, ale i ostatním děkujeme.

Jak evidujeme a vyhodnocujeme přijaté vzorky

Když se občan rozhodne, že bude vystavovat svoji pálenku, tak nám ji musí předat k evidenci. Do seznamu zapíšeme pořadové číslo vzorku, jméno vystavovatele, druh pálenky, ročník pálenky a procento lihu. Vše je potřeba, abychom dle těchto údajů, v případě vítězného umístění, vystavili diplom.

Týden před veřejnou výstavou svoláváme odbornou komisi a vyhodnocujeme. Pálenky se rozdělí do kategorií podle druhu ovoce. Tak vznikne skupina slivovice, jablkovice, hruškovice, meruňkovice atd. Pokud nemáme více jak tři vzorky z jednotlivého druhu ovoce, pak tyto pálenky dáváme do kategorie „ostatní ovoce“. Takže v této kategorii se sejdou například vzorky pálenky z černého bezu, jeřabinkovice, mandarinkovice, rybízovice, šípkovice, ale i třeba míchaná pálenka z jablek, rynglí a hrušek dohromady. Tato kategorie je asi nejtěžší, protože jak spravedlivě posoudit zda je lepší např. rybízovice nebo jeřabinkovice? Ale naši degustátoři si s tím poradí.

A nyní nastává další fáze vyhodnocení. „Naše“ šikovné hostesky přečíslují všechny předložené vzorky dle náhodného pořadí. To je z důvodu, aby žádný hodnotící komisař nevěděl pod jakým číslem mu bude předkládán vzorek pálenky. Samozřejmě, že toto přečíslování již žádný hodnotitel nesmí vidět. Všechny komise v tu dobu již sedí v jiné místnosti a losují, která komise bude hodnotit jaký druh pálenky. Upřesní si pravidla a zvolí si svého předsedu, který má rozhodující slovo v případě sporu a dohlíží na regulérnost hodnocení.

Nyní začíná vlastní degustace. Protože každý porotce má trochu jiný názor na kvalitu pálenky, hlavně na její obodování, předkládá se tzv. „nultý vzorek“. To je pálenka, která není zařazena do soutěže. Tento nultý vzorek komisaři ochutnají a každý může nahlas vyjádřit svůj názor na kvalitu. Určí se body (viz dále), aby se bodování trochu sjednotilo  a nedocházelo k extrémním rozdílům. Nyní se může přistoupit již k soutěžním vzorkům. Členové nyní pracují  samostatně, nesmí se nyní mezi sebou domlouvat.

      Psycholog přednáší o škodlivosti alkoholu:
      "Je známo, že když muž příliš holduje alkoholu, může od něj i odejít jeho žena."
     Hlas z obecenstva: "A kolik je toho třeba prosím Vás vypít?"

                    "Taky pálíš?"
                    "Jo, ale za babama, slivovicu až budu starší..."

 

 

 

 

                           Co je to absolutní opilost?
                                   
Když už nemůžete bez pomoci ani ležet na zemi.    
  

Host v  restauraci: Mám si dát ještě jednoho panáka nebo nemám? Žaludek si říká že jo, hlava zase, že ne. Vždyť hlava je moudřejší než žaludek a říká se, že moudřejší ustoupí. "Pane vrchní, dejte mi ještě jednoho."    

                      

          Z deníku Američana na Moravě:
            Pondělí - piju s Moraváky.
            Úterý - skoro jsem zemřel.
            Středa - zase piju s Moraváky.
            Čtvrtek - lituji, že jsem nezemřel v úterý.
        

        Muž se vrací domů, políbí manželku a povídá:
        "Můžeš mě pochválit, dneska večer jsme založili spolek abstinentů."
        "No to jste zase museli být ožralí jako prasata," povídá žena.

    Dva chlápci jedou vlakem v jídelním voze.
    Objednají si sklenku slivovice. Přiťuknou si. Josef se rychle napije.
    V tom vjedou do tunelu a Josef vykřikne: "Tondo, nepij to, oslepl sem!"

 

Každá hosteska obsluhuje jednu komisi, nosí nalité vzorky, které předkládá jen pod novým pořadovým číslem. Uvádí pouze procento alkoholu popř. rok pálení. Členové komisí pro vyhodnocení kvality pálenky používají hodnotící tabulku, podle které se hodnotí vzhled (čistota, čirost), vůně po daném ovoci, ovocná chuť, jemnost pálenky a tzv. perzistence neboli jak dlouho zůstává chuť na jazyku. Za chuť a vůni lze získat až 6 bodů, naopak za vzhled a perzistenci jen body dva. Celkový počet bodů, který může pálenka získat je 20. Výsledky zapíše každý člen komise do bodové tabulky, předsedové komisí spočítají průměrný počet bodů u každé vyhodnocené pálenky.

Pokud mají některé vzorky umístěné na prvních třech místech stejný počet bodů, pak se provede znovu jejich vzájemné porovnání a určení pořadí. Lepší pálence se v tomto případě přidá půl bodu (nebo aspoň desetina bodu), tak aby bodové hodnocení nebylo vyšší než vítězná pálenka. Pálenky od čtvrtého místa se již nepřehodnocují a ponechává se jim bodové hodnocení z prvního kola i v případě rovnosti bodů. Po ukončení bodování se vyhlásí vítězové na prvních třech místech. Další výsledky zpracováváme v průběhu dalšího týdne, abychom Vám mohli na veřejné výstavě předložit výsledkovou listinu.

Následuje vyhodnocení „šampióna výstavy“. Do této soutěže o šampióna jdou pouze pálenky umístěné na prvním místě v každé kategorii. Bodový systém je v podstatě stejný s tím, že šampióna hodnotí všichni členové komisí. Proto na veřejnou výstavu je z láhve šampióna nejvíc upito.

Velmi často se setkáváme s otázkou, zda se při hodnocení opijeme. Není tomu tak! Členové komisí si musí zachovat čistou hlavu a chuť, proto se předkládá necelý jeden centilitr z každého vzorku. Komisaři mají možnost po ochutnání zbytek pálenky vylít, mnohdy se tak i stává. Jednoduchými počty zjistíte, že při ochutnání 15 až 20ti vzorků vypijeme v průběhu asi dvou hodin pouze cca 1 až 1,5 decilitry pálenky, kterou ještě v průběhu hodnocení zajídáme sýrem, špekem a zapíjíme čistou vodou.

Dali jsme Vám návod jak degustovat. Tak pojďme s chutí do toho…